top of page

Тривога це нормально

Часто в терапії клієнти жаліються на тривожний стан

Складно переживаємою тривога виявляється в тих випадках, коли вона не диференціюється з почуттями у зв'язку з чимось, коли почуття заховані, коли доступу до них немає, людина не вміє усвідомлювати, що з нею відбувається. Психіка людини не здатна переробити весь наявний обсяг почуттів, які створюють відчуття переповненості, яке часто люди називають тривожним емоційним станом. Надлишок емоційної енергії найчастіше перетворюється в страх, що призводить до панічних атак, а також може переростати в різні фобії.

Але не всі тривожні переживання пов'язані з чимось не дуже хорошим. Від нездатності переробити надлишок радощів, щастя, творчості, застряглого нереалізованого збудження також виникає тривожний стан. Це пов'язано більшою мірою з формуванням паттернів поведінки у дитинстві, де закріплюється якесь почуття, яке раптово нахлинуло на дитину, стражданням, замість проживання радості. Наприклад, "не смійся, плакати будеш", "не розказуй, дивись під ноги, а то впадеш", "не треба хотіти бути спортсменом, всі спортсмени інваліди", "тобі не варто співати, тобі слон на вухо наступив", "не хизуйся, це негарно", "не хизуйся, заздритимуть" і т.д. Зручні маніпуляції в скарбничці батьків, чи не так?

Тому в більшості випадків тривога прирівнюється до страху або сорому. Люди так звикли. Знайти чому боятися легко. Знайти чим присоромити легко.

Маніпулювати цими станами легко.


Хочеться щось зробити? Але страшно... Відчуваєте збудження, хочете поділитися радістю? Наприклад, написати пост в інстаграм, а вам соромно або страшно... але збудження нікуди не дівається, воно залишається з вами... і так по дрібницях збирається і переростає в тривогу, зайве емоційне збудження або навпаки - в депресію. На важіль, який тиснули в дитинстві вже ніхто не тисне, але працює досі. І робить людину менш живою, менш експресивною, і не такою по-дитячому безпосередньою.

Тривога - це насамперед збудження, інтерес до життя, енергія.

Це джерело творчості та креативності.

Усі відкриття та шедеври були створені "вкрай тривожними" людьми.


Відчуття тривожного стану гарний привід, щоб свернутися до психотерапевта, розібратися з почуттями, з застарілими паттернами, віднийти джерело енергії






bottom of page