top of page

Почуття чи паттерни поведінки

У кожного за все життя по-різному можуть складатися певні патерни в поведінці.

І їх дуже багато різних і на кожну ситуацію знайдеться свій. Давайте розглянемо один з них:


ЗВИНУВАЧУВАЛЬНИЙ


✔️Коли людина звинувачує інших у якійсь ситуації. Це може бути винен будь-хто: держава, батьки, начальники, структура, той з чиєї вини це сталося, або ті, хто до цього був причетний. В усіх своїх невдачах людина одразу знайде того, хто в цьому винен, хто нібито щось зробив не так. Але причину треба шукати в собі.


✔️Зупиніться та замисліться: у зв'язку з яким почуттям я це роблю зараз? Наприклад з вами хтось перестав спілкуватися, і ви поспішаєте звинуватити їх або себе за щось. Або замість того, щоб вибачитись чи признати свою помилку, ви звинувачуєте у відповідь. Ви можете не відчути злість або біль у зв'язку з цим, чи приховити свій сором, але починаєте звинувачувати


✔️Проживаючи справжні почуття ви відчуватимете, що живете своє життя і не руйнуватимете контакт з оточуючими людьми


✔️Можливо коли раніше ви стикалися зі схожими переживаннями, де вас відштовхували, від вас йшли, і вам було боляче, вам говорили «сам/сама винна». І тоді, коли вам боляче, у вас у зв'язці з цим почуттям присутнє нав'язане почуття провини.


✔️Ця зв'язка застрягла у вашому досвіді і тому ви живете за таким паттерном. Але ви точно у цьому не винні. Попередній досвід можна і потрібно перепрожити в терапії. А поки що спостерігайте за собою, подивіться всередину себе, можливо знайдете інше почуття, ніж знайому "кнопку" шукати винних.



bottom of page